Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Papryka z ryżem pełnoziarnistym i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Papryka faszerowana pełnoziarnistym ryżem i mielonym mięsem. Bardzo dobra będzie neutralna biała lub charakterystyczna czerwona.

Papryka z ryżem pełnoziarnistym i mięsem

Składniki:

Papryka z ryżem pełnoziarnistym i mięsem

 

  • 20 dag ryżu pełnoziarnistego (suchy produkt)

 

  • 50 dag surowej szynki wieprzowej

 

 

  • 10 dag mozzarelli

 

  • 1 średnia cebula

 

  • 150 ml koncentratu pomidorowego

 

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

 

  • 50 ml przegotowanej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka z ryżem pełnoziarnistym i mięsem
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy, Mięso oczyszczamy, mielimy na maszynce na drobnych oczkach.Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, mięso mielone, cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz około 50 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Mieszamy dokładnie, doprawiając do smaku solą i pieprzem.Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy. Odcinamy kapelusze, usuwamy gniazda nasienne.Paprykę faszerujemy ryżem z mięsem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy około 80-100 ml wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Po 15 minutach posypujemy startym parmezanem. Podpiekamy przez kolejne 15 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.