Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Paprykarz dyniowy curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczna zapiekanka " trzy w jednym"- mięso, ryż, dynia.

Paprykarz dyniowy curry Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paprykarz dyniowy curry

 

  • 50dkg mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1,5 szklanki mus dyniowy
  • 100g- ugotowany worek ryżu( 100g przed ugotowaniem),
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 2 cebule,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka curry,
  • 1 łyżka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka czubricy,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Paprykarz dyniowy curry
Cebule obrać z łusek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem oraz z musem dyniowym. Ja wykorzystałam ryż z poprzedniego dnia. Mus dyniowy też zrobiłam wcześniej i w większej ilości- taki mus jest doskonały do wielu dań, np.: świetnie zagęszcza sosy. Dodać do mięsa cebulę. Wbić dwa jajka i wymieszać masę. Doprawić curry, czubricą, papryka, solą i pieprzem. Ponownie wymieszać dokładnie masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Jeśli mus był rzadki można dodać do masy 2-3 łyżki kaszy manny. Piec w temperaturze 200-220 stopni przez około godzinę. Taki paprykarz dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Paprykarz dyniowy curry
Mięso wymieszac z ryżem, musem dyniowym i jajkami.
Paprykarz dyniowy curry
Paprykarz doprawić papryką, curry, czubricą, solą i pieprzem.
Paprykarz dyniowy curry
Piec w temperaturze 200-220 stopni przez około godzinę.