Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Paprykarz z cielęciny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Paprykarz podawać z ziemniakami z wody lub ziemniaczanymi kluskami i surówką

Paprykarz z cielęciny

Składniki:

Paprykarz z cielęciny

 

  • 1 kg cielęcina bez kości,
  • 1 szt cebula,
  • 10 dag smalec,
  • 4 łyżki śmietanka,
  • 1 szt kostka rosołowa,
  • 2 łyżki ketchup,
  • 2 łyżeczki papryka mielona,
  • 1/2 szkl mąka,
  • do smaku przyprawa maggi,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Paprykarz z cielęciny
Mięso pokroić na kawałki, oprószyć solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzać smalec, włożyć pokrojone mięso i zrumienić. Pod koniec wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Wszystko przełożyć do garnka, wlać 2 szkl wrzącej wody, rozkruszoną kostkę rosołową, ketchup i dusić do miękkości. Śmietankę wymieszać z 2 łyżkami mąki, mieloną papryką, wlać do sosu, zagotować. Przyprawić do smaku.