Paprykarz z kurczaka

Magdusia1312 - Przepis na: Paprykarz z kurczaka offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 85
Paprykarz z kurczaka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

podajemy posypany zieleniną z różnego rodzaju kluskami i makaronami


trudność: łatwe
czas:

Paprykarz z kurczaka - SKŁADNIKI:

  • 4 niewielkie filety z kurczaka
  • szklanka śmietany
  • 25 dag. małych pieczarek
  • duża cebula
  • puszka zielonego groszku konserwowego
  • 2 marynowane papryczki
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego [może być cebulowy z łowicza]
  • łyżka pikantnego keczupu
  • sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka, szczypta pieprzu cayenne
  • mąka krupczatka do panierowania
  • olej i smalec
  • zielenina

Paprykarz z kurczaka - PRZYGOTOWANIE:

Porcje kurczaka oprószamy przyprawami wymieszanymi z mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Pod koniec smażenia dorzucamy posiekaną cebulę, całość zasmażamy, uważając, by cebula się tylko zeszkliła, przekładamy mięso do rondla z grubym dnem. mięso w rondlu podlewamy 2 łyżkami wody lub rosołu, naczynie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu. po 10 min. dodajemy koncentrat, keczup, całe pieczarki, odsączony groszek i drobno pokrojone marynowane papryczki. gdy składniki będą miękkie, dodajemy spienioną śmietanę, podgrzewamy i gdy trzeba doprawiamy do smaku. Sos gotujemy ok. 3 min. na niewielkim ogniu (powinien mieć piękny, czerwony kolor i wyraźny, pikantny smak)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Paprykarz z kurczaka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Roladki z kurczaka z bazylią Zapiekana kasza gryczana Mięso w sosie musztardowo-miodowym
Ziemniaki zapiekane z kurczakiem Placuszki z kurczaka z sezamem Domowa wędlina z suszonymi pomidorami
Potrawka w tajskim sosie Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem Kurczak w sezamie na ostro
Kotlet ala de volaille –z jabłkiem i orzeszkami Drobiowe pulpeciki w sosie pieczarkowym Rolada drobiowa nadziana grzybami i camembertem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane