Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Paprykarz z kurczaka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo dobry!

Paprykarz z kurczaka

Składniki:

Paprykarz z kurczaka

 

  • 60dag.filetów z uda kurczaka,
  • 200ml.wywaru(może być z kostki),
  • 200ml.śmietany,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 różnokolorowe papryki,
  • 3-4pomidory lub 50dag.pomidorów w zalewie,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • olej,
  • sól

Sposób przygotowania:

Paprykarz z kurczaka
Mięso pokroić w paseczki lub na kawałki,czosnek posiekać i utrzeć z solą,majerankiem i odrobiną oleju.Taką zaprawą posmarować mięso i odstawić na minimum 1godz.w chłodne miejsce.Cebulę pokroić w kostkę,paprykę w paski,a pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć na nim kawałki kurczaka,kiedy się zrumienią,dodać cebulę,paprykę i pomidory,dusić ko.15min.Następnie zmniejszyć ogień,wsypać słodką paprykę,wlać wywar i śmietanę,wymieszać i dusić kolejne 15min.doprawić do smaku.