Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 667]

Paprykarz z makreli i czerwonego ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię taki domowy paprykarz. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy składniki już się "przegryzą".

Paprykarz z makreli i czerwonego ryżu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykarz z makreli i czerwonego ryżu

 

  • makrela wędzona 1 duża szt
  • ryż czerwony 150 gram
  • marchewki 2 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • cebula 1 szt
  • oliwa 2-3 łyżki
  • pomidory w puszce 1 puszka
  • papryka słodka 1 łyżka
  • papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
  • przecier pomidorowy 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Paprykarz z makreli i czerwonego ryżu
Ryż płuczemy, zalewamy wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 35 minut.

Następnie odlewamy nadmiar wody i przekładamy ryż do dużej miski. Makrelę dokładnie obieramy z ości i rozdrabniamy za pomocą rozdrabniacza. Dodajemy do ryżu.

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż się lekko zeszkli. Marchewki ścieramy na tarce, a paprykę drobniutko kroimy lub używamy rozdrabniacza. Dodajemy warzywa do cebuli i dusimy przez 10-15 minut.

Dodajemy przyprawy oraz pomidory w puszce i dusimy jeszcze przez 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i łączymy zawartość patelni z ryżem i rybą.

Dokładnie mieszamy i przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego :) 
Paprykarz z makreli i czerwonego ryżu
Ryż płuczemy, zalewamy wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 35 minut.
Paprykarz z makreli i czerwonego ryżu
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż się lekko zeszkli.
Paprykarz z makreli i czerwonego ryżu
Dodajemy warzywa do cebuli i dusimy przez 10-15 minut.
Paprykarz z makreli i czerwonego ryżu
Dodajemy przecier pomidorowy i łączymy zawartość patelni z ryżem i rybą.

Tagi:

paprykarz ryba