LosWege

LosWege

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Papryki faszerowane kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie ma chyba osoby, która choć raz nie próbowałaby faszerowanych papryk. Co zwykle znajdujemy w paprykach? Pierwsza myśl, która sie nasuwa to biały ryż, ser żółty i odrobina zieleniny. Ale przecież faszerowane papryki wcale nie muszą być nudne!

Papryki faszerowane kaszą gryczaną

Składniki:

Papryki faszerowane kaszą gryczaną

 

  • 3 różnokolorowe papryki
  • torebka kaszy gryczanej
  • szklanka mrożonych lub świeżych warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, pomidor, cebula)
  • szczypiorek
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • suszone zioła (np. oregano, tymianek lub co kto lubi)
  • odrobina sera np. cheddar

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane kaszą gryczaną
Wykonanie: -Ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu, ostudzić, przesypać do miski.

-Papryki przeciąć na pół (ogonki zostawić), usunąć gniazda nasienne i białe włókna.

-Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić przez około 10-15 minut.

-Przełożyć warzywa do miski z kaszą, przyprawić solą, pieprzem i ziołami, dokładnie wymieszać.

-Zewnętrzne części papryk posmarować łyżką oliwy i nadziać przygotowaną masą. Przed zapiekaniem można posypać startym serem.

-Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.