bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Papryki faszerowane makaronem i indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Papryki faszerowane przygotowałam na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące, po upieczeniu ładnie się prezentują.

Papryki faszerowane makaronem i indykiem

Składniki:

Papryki faszerowane makaronem i indykiem

 

  • 5 papryk czerwonych
  • 300 gram piersi z indyka
  • 5 gniazd makaronu nitki
  • 200 gram pieczarek
  • 200 gram sera żółtego
  • Mała puszka kukurydzy
  • Sól, pieprz
  • Przyprawa do indyka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane makaronem i indykiem
Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawą do indyka i obsmażamy na rumiany kolor na oleju.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Pieczarki kroimy w cienkie plastry podsmażamy na oleju po smażeniu mięsa, odkładamy na talerz.

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, część sera odkładamy do posypania wierzchu, resztę łączymy razem z makaronem, podsmażonym mięsem, pieczarkami i odsączoną kukurydzą, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Papryki myjemy, ścinamy wierzchnią część z ogonkiem, ze środka usuwamy gniazda nasienne.

Papryki napełniamy przygotowanym farszem, wierzch posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika, zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.