Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Papryki faszerowane ryżem z fasolą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kiedyś jadłam pośpieszny posiłek składający się z ugotowanego ryżu wymieszanego z fasolką w sosie pomidorowym z puszki .

Papryki faszerowane ryżem z fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki faszerowane ryżem z fasolą

 

  • 4 średniej wielkości świeże papryki
  • 20 dag ryżu( 2 woreczki)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 puszka ( 400-425 g ) drobnej fasoli w sosie pomidorowym
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • przyprawa typu vegeta , jarzynka do wyboru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2,75 szklanki wody
  • zioła suszone ( mogą być prowansalskie , greckie lub jakie lubimy ) do smaku

 

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane ryżem z fasolą
Papryki umyć - ściąć górę , usunąć gniazda nasienne. Pokroić drobno cebulę . Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Wsypać ryż i smażyć mieszając przez 5 minut. Dołożyć fasolkę w sosie i połowę pokrojonej natki. Zalać wodą ( 2 szklanki)  i dusić mieszając aż ryż wchłonie cały płyn. Doprawić do smaku mieloną papryką i pieprzem. Zdjąć z gazu i odstawić na 15 minut.Napełnić papryki farszem i ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut. W małym garnku roztopić masło .Dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i chwilę smażyć mieszając. Wsypać mąkę i wymieszać. Rozprowadzić wodą ( 3/4 szklanki) i śmietanką . Doprawić cukrem i ziołami.
Papryki faszerowane ryżem z fasolą
Podsmażyć cebulę - dołozyć fasolę w sosie pomidorowym , ryż - dusić
Papryki faszerowane ryżem z fasolą
Wydrążyć papryki z gniazd nasiennych po uprzednim ścięciu góry
Papryki faszerowane ryżem z fasolą
Nałozyc farsz w papryki i ułożyc je w garnku do gotowania na parze-gotowć
Papryki faszerowane ryżem z fasolą
Zrobić prosty sos pomidorowy z koncentratu pomidorowego