Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Papryki faszerowane w sosie koperkowym:

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najczęściej robię w pomidorowym - ta wersja jest delikatniejsza .

Papryki faszerowane w sosie koperkowym: Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki faszerowane w sosie koperkowym:

 

  • 10 białych papryk jednakowej wielkości
  • ½ kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 woreczek ryżu ( 10 dag suchego )
  • 6 łyżek prażonej cebulki ( lub 2 smażone na rumiano na oleju drobno krojone )
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 pęczek kopru
  • ok. 4 szklanki wody
  • 1 kostka bulionu drobiowy Knorra
  • mała gałązka świeżego ( lub mrożonego maggi ogrodowego )
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • kawałek czerwonej papryki drobno pokrojonej dla dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane w sosie koperkowym:
Z papryki ściąć górę ( denka zostawić ), usunąć gniazda nasienne . Ryż ugotować na pół miękko ( 15 minut- wodę z gotowania zostawić - ok. litra ) .Koperek usiekać . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , majeranek i 1/3 kopru . Doprawić solą , pieprzem i maggi . Napełnić papryki farszem - nałożyć denka i przypiąć wykałaczkami i ułożyć je w szerokim garnku .Rozpuścić w odrobinie gorącej wody kostkę bulionową i wlać razem z wywarem po gotowaniu ryżu do papryk ( mają być przykryte - jak wody jest za mało to dolać .Włożyć gałązkę maggi .Przykryć i dusić na małym gazie 30 minut. Zlać wywar - przestudzić . W drugim garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim resztę kopru. Posypać mąką i wymieszać . Rozprowadzić wywarem . Dolać śmietankę . Doprawić sos do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny .Zalać sosem papryki i podgrzać.
Podawać same w sosie ( tzn. bez ziemniaków ).
Posypuję odrobiną pokrojonej czerwonej papryki i listkami natki pietruszki by uzyskać kontrastowe kolory.
Papryki faszerowane w sosie koperkowym:
Etap 1
Papryki faszerowane w sosie koperkowym:
Etap 2
Papryki faszerowane w sosie koperkowym:
Etap 3
Papryki faszerowane w sosie koperkowym:
Etap 4