Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

SUPERPRZEPIS

Papryki nadziewane sarniną z ryżem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dziczyzna na obiad w formie nadzienia - czyli papryki faszerowane sarniną podawane z sosem grzybowym.

Papryki nadziewane sarniną z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryki nadziewane sarniną z ryżem

 

  • Składniki na danie dla około 10 osób.
  • Farsz
  • 90 dkg drobno zmielonego mięsa z sarny
  • 3 saszetki ugotowanego ryżu
  • 4 duże cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • cząber
  • tymianek
  • suszony lubczyk
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • maga
  • Dodatkowo
  • 12 średniej wielkości papryk zielonych i białych
  • pół szklanki wody (x2 - licząc na 2 brytfanny)
  • 3 łyżki oleju (x2 - licząc na 2 brytfanny)

 

Sposób przygotowania:

Papryki nadziewane sarniną z ryżem
Cebule kroimy i szklimy na patelni, na 5 łyżkach oleju. Mięso, ryż, cebulę oraz czosnek mieszamy ze sobą i przyprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką cząbru, łyżeczką tymianku, łyżeczką suszonego lubczyku, 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki i 1 łyżeczka papryki mielonej, ostrej, 1 łyżka maggi w płynie.



Od strony "ogonka" papryki wycinamy kółeczko ("czapeczkę" ;)), którą zostawiamy. Z papryki wyrzucamy natomiast środek. (Robimy tak z każdą papryczką.) Płuczemy i pozostawiamy do ocieknięcia. Potem przygotowanym farszem nadziewamy papryki, nakrywamy "czapeczkami" i układamy ciasno w brytfance. (Uwaga: podana ilość papryk powinna wystarczyć na dwie brytfanny.) Podlewamy połową szklanki wody i po wierzchu polewamy 3 łyżkami oleju. Pieczemy w piekarniku około 1 godziny i 20 minut w temperaturze 200 stopni C.



Osobno przygotowujemy sos. 3 dkg podgrzybków suszonych gotujemy w osolonej wodzie około godziny (uzupełniając w międzyczasie wygotowującą się wodę) - tak, żeby po tym czasie zostało około 0,5 litra wywaru. Następnie zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem, doprawiamy pieprzem i zagęszczamy śmietaną 18% roztrzepaną z łyżką mąki pszennej.



Zagotowujemy, mieszamy i pod sam koniec dodajemy jeszcze łyżeczkę kopiastą masła. Na końcu sos posypujemy suszoną pietruszką (można oczywiście użyć świeżej). Upieczone papryczki polewamy sosem. Smacznego!
Papryki nadziewane sarniną z ryżem
Na dobry początek najlepiej przesmażyć cebulkę - unoszący się w kuchni zapach zmobilizuje do dalszej pracy.
Papryki nadziewane sarniną z ryżem
Tak wygląda farsz, który wypełni papryki.
Papryki nadziewane sarniną z ryżem
Faszerowanie - a więc wypełnianie wydrążonych papryk mięsno-ryżowym farszem.
Papryki nadziewane sarniną z ryżem
Papryki układamy ciasno w brytfannie, podlewamy wodą i skraplamy olejem.