SUPERPRZEPIS

Papryki z mięsem , kaszą gryczaną i grzybami

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Papryki z mięsem , kaszą gryczaną i grzybami Więcej zdjęć (5)

Podliczyłam przepisy na faszerowane papryki ( na ciepło) i wyszło mi , że jest to 15 przepis , a wszystkie papryki są pyszne

Składniki:

Papryki z mięsem , kaszą gryczaną i grzybami

 

  • 3 duże papryki
  • 12,5 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 10 dag kaszy gryczanej ( woreczek)
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 4 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • maggi w płynie
  • ok. 2,5 szklanki wywaru warzywnego
  • garść suszonych grzybów
  • śmietanka słodka do zabielenia sosu ( 1/2 szklanki)
  • mąka do zagęszczenia sosu ( 2-3 łyżki )

 

Sposób przygotowania:

Papryki z mięsem , kaszą gryczaną i grzybami
Namoczyć i ugotować w szklance wody grzyby. Odcedzić zostawiając wywar i pokroić w paseczki.

Z papryk odciąć górne części ( z ogonkiem) , usunąć gniazda nasienne , a z ściętych górnych części usunąć ogonki.

Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie.

Cebule usiekać drobno i zeszklić na oleju ( 2 łyżki ) .

Wymieszać mięso, kaszę , cebulę ,1/2 pokrojonych grzybów, natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi .

Napełnićfarszem papryki i ułożyć je na dnie garnka o takiej średnicy by nie było w koło za dużo luzu .

Wlać wywar z gotowania grzybów i wywar warzywny ( papryki mają być prawie zakryte ).

Dorzucić resztę pokrojonych grzybów.

Gotować na średnim gazie 30 minut.

Ostrożnie wyjąć papryki na talerz ( uważać by nie popękały ).

Rozetrzeć mąkę z resztą oleju i śmietanką. Dolać chochelkę gorącego wywaru z gotowania i wymieszać. Wlać do sosu- zagotować by zgęstniał. Doprawić sos do smaku.

Podawać papryki z sosem - ja podaję bez dodatków typu pieczywo , ziemniaki bo przecież w farszu jest kasza.

Tak na prawdę to podałam trochę inaczej niż na zdjęciu :) , ułożyłam po papryce na głębokim talerzu na sosie. Jedliśmy łyżkami bo tak najwygodniej. Może nie jest to najbardziej elegancki sposób jedzenia ale za to jaki wygodny.



* Zmieliłam mięso z chudej łopatki bez kości i wołowe na pieczeń.



** Przypinam górne kawałki papryk wykałaczkami by nie spadały w trakcie gotowania - potem na talerzu usuwam.



*** Z uwag na przyszłość - można do farszu dodać jajko by był mniej sypki - ładniej będzie wyglądać.


Papryki z mięsem , kaszą gryczaną i grzybami
Przygotować farsz z mielonego mięsa -kaszy gryczanej-cebuli-grzybów
Papryki z mięsem , kaszą gryczaną i grzybami
Napełnione farszem papryki ułożyć w garnku -zalać wywarem z grzybów i wywarem z warzyw i gotować 30 minut
Papryki z mięsem , kaszą gryczaną i grzybami
Ugotowane papryki wyjąć delikatnie z garnka
Papryki z mięsem , kaszą gryczaną i grzybami
Sos zaciągnąć mąką i śmietanką -doprawić do smaku