Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Paprykowa na kurczaku z patisonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna zupa paprykowa z patisonem na udku z kurczaka

Paprykowa na kurczaku z patisonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykowa na kurczaku z patisonem

 

  • 130 g mięsa z udka kurczaka
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • papryka czerwona 3 łyżeczki
  • 0,5 kostki bulionowej drobiowej
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • patisony marynowane 6 szt
  • sos pomidorowy 250 ml
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Paprykowa na kurczaku z patisonem
Cebule obieramy i kroimy w pół krążki. Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w dużą kostkę. Patisony kroimy w paski bądź w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebule i podsmażamy, podlewamy 250 min wody, dodajemy sól i dusimy cebulę do miękkości. Mięso z udka kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Kiedy cebula jest miękka dodajemy kurczaka, następnie dodajemy paprykę słodką, kostkę bulionowa i maggi - całość dokładnie mieszamy i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną paprykę, dokładnie mieszamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy całość około 500 ml wody i gotujemy około 5 minut, następnie dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy pieprzem ziołową, zagotowujemy i dodajemy pokrojone patisony, mieszamy - dodajemy natkę pietruszki. Na koniec doprawiamy do smaku dodając ostra paprykę.
Paprykowa na kurczaku z patisonem
do podduszonej cebuli dodajemy mięso z kurczaka
Paprykowa na kurczaku z patisonem
następnie dodajemy paprykę maggi i bulionową kostkę
Paprykowa na kurczaku z patisonem
dodajemy paprykę zalewamy wodą i dodajemy sos pomidorowy
Paprykowa na kurczaku z patisonem
na koniec dodajemy patisony i doprawiamy