2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Paprykowe burgery z ostrym sosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Paprykowe burgery z grilla podane z ostrym sosem na bazie korniszonów to propozycja na letni obiad pod chmurką.Są przepyszne!

Paprykowe burgery z ostrym sosem

Składniki:

Paprykowe burgery z ostrym sosem

 

  • 1/2kg mielonego mięsa z szynki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek wody
  • 1 łyżka przyprawy do kebaba
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku

Ostry sos z korniszonów

Sposób przygotowania:

Paprykowe burgery z ostrym sosem

ETAP 1:

Paprykowe burgery z ostrym sosem
mieso mielone łaczymy z pozostalymi składnikami

Mięso mielone połączyć z posiekaną drobniutko cebulą oraz papryką dodać przeciśnięty przez praskę czosnek wsypać przyprawę do kebaba, słodką paprykę , sól oraz pieprz, dodać ketchup i musztardę wymieszać, wlać wodę i ponownie wyrobić masę.

ETAP 2:

Paprykowe burgery z ostrym sosem
masę dokładnie wyrabiamy formujemy w kule

Uformować w dłoniach okrągłe kule ,lekko spłaszczyć, ułożyć na szklanej desce i włożyć na pół godziny do lodówki.

Sos:

Paprykowe burgery z ostrym sosem
ogórki pokroić wymieszać z pozostałymi składnikami

Ogórki pokroić w kostkę, wymieszać z jogurtem, majonezem, musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą do smaku i wymieszać.Włożyć do lodówki.

ETAP 4:

Paprykowe burgery z ostrym sosem
burgery ułożyć na rozgzranym ruszcie grillowac z każdej strony

Burgery ułożyć na tacce lub na ruszcie i grillować z każdej strony po kilkanaście minut na złocisto.
Podawać z ostrym sosem.Smacznego!


Tagi:

mięso grill