kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Paprykowe piersi z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piersi z kurczaka są nudne? Wcale nie! Można je przygotować na 100 sposobów i za każdym razem smakują inaczej. Polecam wersję paprykową z aromatycznym tymiankiem. Prosto, szybko i pysznie!

Paprykowe piersi z kurczaka

Składniki:

Paprykowe piersi z kurczaka

podstawowe

  • dwie duże piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • duża cebula
  • Sól, czarny pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia
  • świeży tymianek
  • 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • opcjonalnie łyżeczka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Paprykowe piersi z kurczaka
Piersi z kurczaka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i każdą dzielimy na cztery części. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i słodką papryką. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Układamy piersi i smażymy na złoto. Przekładamy na druga stronę i dodajemy pokrojona w paski paprykę i piórka cebuli. Po 2-3 minutach dodajemy szklankę bulionu i zmniejszamy ogień.

Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut. Opcjonalnie pod koniec duszenia możemy zagęścić powstały sos łyżeczka mąki rozrobioną w bulionie.

Serwujemy posypane świeżym tymiankiem.