Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Paprykowo pomidorowe leczo na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna zupa zwana leczem dość pikantna idealna na kolację jak i na obiad kiedy za oknem zimno i wietrznie.

Paprykowo pomidorowe leczo na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykowo pomidorowe leczo na ostro

 

  • 600 g papryki czerwonej
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 1 kostka bulionowa warzywna
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

Paprykowo pomidorowe leczo na ostro
Paprykę myjemy, kroimy w kostkę usuwając nasiona. Przekładamy paprykę do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kostkę bulionowa i gotujemy 10 minut. Kiełbasę i cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy kiełbasę na smalcu, dodajemy cebulę i smażymy do zarumienienia. Do papryki dodajemy pomidory i koncentrat oraz smażona kiełbasę. Całość gotujemy 10 minut. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, sól, pieprz i papryki do smaku, zagotowujemy.
Paprykowo pomidorowe leczo na ostro
podsmażamy cebule z kiełbasa na rumiano
Paprykowo pomidorowe leczo na ostro
paprykę gotujemy przez kilkanaście minut z kostka bulionową
Paprykowo pomidorowe leczo na ostro
dodajemy pomidory krojone z puszki i koncentrat
Paprykowo pomidorowe leczo na ostro
dodajemy smażona kiełbasę i doprawiamy całość do smaku