Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Paprykowy pstrąg

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pstrąg to taka rybka, że można ją przygotować na dziesiątki sposobów. Smażone, pieczone, gotowane. Panierowane i sote.

Paprykowy pstrąg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykowy pstrąg

 

 

Sposób przygotowania:

Paprykowy pstrąg
Umyć rybę i dobrze osuszyć . Odciąć pozostałości po skrzelach . Usunąć dokładnie ości .
Filet ułożyć w pojemniku. Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju, soku z cytryny, cukru, papryki, pieprzu. Wetrzeć w filet z pstrąga i zostawić w chłodzie na 30 minut.
Wytrzeć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Filet oprószyć mąką .
Papryki pokroić w paseczki. Na małej patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła i wrzucić papryki. Smażyć na małym gazie by zmiękły. Dodać marynatę w której był filet, wodę i zagotować . Doprawić do smaku albo cukrem albo solą.
Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść filet na początku skórą do dołu. Usmażyć na rumiano . Przełożyć na drugą stronę i również usmażyć .
Filet obkładać uduszoną papryką - posypać natką pietruszki.
Do tego frytki, pieczone ćwiartki ziemniaków, ziemniaki z wody z koprem i oczywiście surówki.
* mnie to starcza na 2 małe porcje , ale proponuję po małym filecie na porcję - proporcja marynaty starczy na 2 filety
Paprykowy pstrąg
Oczyszczony filet z pstrąga zalać marynatą
Paprykowy pstrąg
Pstrąga wyjąć z marynaty - osuszyć i obtoczyć w mące
Paprykowy pstrąg
Smażyc na rumiano na oleju z obu stron - tak by ryba była chrupka
Paprykowy pstrąg
Papryki pokroić w paseczki dusić z dodatkiem marynaty