iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Paprykowy sos do mięs

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sos przechowujemy w lodówce bo nie jest bardzo trwały. Sos jest takim zastępstwem keczupu.

Paprykowy sos do mięs Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paprykowy sos do mięs

 

  • 1 papryka czerwona
  • 1 żółta
  • 1 zielona
  • 6 ząbków czosnku w zalewie z chilli
  • 1 średni pomidor
  • kilka gałązek liści selera
  • 3 łyżeczki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 3/4 łyżeczki curry
  • cukier

Sposób przygotowania:

Paprykowy sos do mięs
Paprykę ułożyć na grillu i mocno spiec, następnie gorące włożyć do foliowego woreczka, zamknąć i zaczekać kilka minut, następnie zdjąć skórkę, usunąć pestki. Czerwoną paprykę zmiksować na gładko razem z 1 obranym ze skórki pomidorem i dwoma ząbkami czosnku oraz 1 łyżeczką oliwy. Zmiksowaną masę doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać i przełożyć do słoiczka. Zieloną paprykę zmiksować z selerem, dwoma ząbkami czosnku oraz 1 łyżeczką oliwy, następnie masę doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać i przełożyć na czerwoną masę. Żółtą paprykę zmiksować z czosnkiem i oliwą, gładką masę doprawić curry, solą, pieprzem i szczyptą cukru, wymieszać i przełożyć na masę zieloną. Gotową pastę schłodzić i podawać do grillowanego mięsa lub dodatek do wędlin.
Paprykowy sos do mięs
paprykę obrać dokładnie ze skórki i pestek
Paprykowy sos do mięs
kolejno miksować wszystkie składniki
Paprykowy sos do mięs
po zmiksowaniu układać warstwa na warstwę

Tagi:

papryka