2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Parfait jogurtowe z malinami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Parfait malinowy to niebiański delikatny deser-jak słodki pocałunek,połączenie serka i jogurtu z orzeźwiającym smakiem malin i limonki,rozpływający się w ustach na upały idealny!

Parfait jogurtowe z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parfait jogurtowe z malinami

 

  • 200 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 200 g serka mascarpone lub ricotta
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 200 g świeżych malin(ewentualnie mrożone)
  • 1 łyżka soku malinowego
  • 2 łyżki soku z limonki

 

 

Sposób przygotowania:

Parfait jogurtowe z malinami
Maliny przebrać aby nie było nadpsutych opłukać szybko na durszlaku aby nie nasiąkły zbytnio wodą,osuszyć,kilka zostawić do dekoracji, Serek zmiksować z jogurtem cukrami do jednolitej masy,wrzucić maliny dodać sok z limonki i malin zmiksować,żelatynę rozpuścić w malutkiej ilości gorącej wody,lekko przestudzić i cienkim strumieniem wlać do masy owocowej mieszając mikserem. Ceramiczne kokilki około 4 sztuk,wyłożyć paskami pergaminu tak aby wystawały około 2 cm nad powierzchnię wylać masę delikatnie wygładzić wstawić do zamrażarki na około 3-4 godziny i zmrozić deser.Udekorować przed podaniem malinami ewentualnie startą gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi.
Parfait jogurtowe z malinami
serek miksujemy z cukrem do połączenia mas
Parfait jogurtowe z malinami
następnie wrzucamy maliny i miksujemy z sokiem z limonki
Parfait jogurtowe z malinami
wylewamy do kokilek ceramicznych wyłożonych paskami pergaminu
Parfait jogurtowe z malinami
cały deser mrozimy w zamrażarce parę godzin podajemy