basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Parowańce polane truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Parowańce są bardzo dobre,polane obficie zmiksowanymi truskawkami smakują wybornie.

Parowańce polane truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Parowańce polane truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Parowańce polane truskawkami
Żółtka ucieram z 2 łyżkami cukru, szczyptą soli.Do utartej masy jajecznej, dodaje rozpuszczone drożdże w ciepłym mleku i wsypuję mąkę.Ciasto dobrze wyrabiam.Ma mieć konsystencję ciasta jak na pączki, tylko nie daje się tłuszczu.Wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i pozostawiam by wyrosło.Wyrośnięte ciasto wyjmuję na stolnicę, wykrawam literatką kółka, układając je na ściereczce, posypanej mąką. Do garnka przeznaczonego do gotowania na parze wlewam wodę, zagotowuję, układam partiami podrośnięte parowańce, przykrywam i paruję około 8 minut.Truskawki obieram,płuczę,odsączam i miksuję z jogurtem.Jeśli truskawki są kwaśne, można dodać cukru według uznania.Na talerze nakładam parowańce, polewam obficie zmiksowanymi truskawkami. Życzę smacznego.
Parowańce polane truskawkami
Parowańce na talerzu

Tagi:

mak