Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Parowańce z jagodami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne parowce z jagodami polane śmietaną.

Parowańce z jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Parowańce z jagodami

 

 

 

  • POLEWA:

 

 

 

 

  • FARSZ:

 

  • jagody ( mogą być mrożone, ja osobiście robiłam z soku jagodowego )
  • cukier do osłodzenia owoców

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Parowańce z jagodami
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy , aż do roztopienia drożdży i cukru, odstawiamy do wyrośnięcia (ok 20 minut) . Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko oraz sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy rękoma ciasto do tej pory aż będzie sprężyste i gładkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 40 minut w ciepłe miejsce , i czekamy aż zwiększy swoją objętość. Gdy już nam ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 lub 3 części . I wałkujemy a następnie odciskamy szklanką krążki. Na każdy krążek wkładamy łyżeczkę jagód po czym formujemy nasze bułeczki zlepiając brzegi. W odstępach układamy na desce i odstawiamy je na 15 minut żeby nam jeszcze wyrosły.Wyrośnięte parowce układamy na naczyniu do gotowania na parze ( ja osobiście nie mam i robię to tak że wlewam wodę w duży garnek , owijam ścisło ściereczką ( ma być mocno naciągnięta) i obwiązuję do okola garnka sznurkiem i na ściereczce układam parzaki, nakrywam dopasowaną do garna miską)Gotujemy ok 10-15 minut aż będą pulchne i puszyste. Śmietanę łączymy z cukrem waniliowym i polewamy nasze bułeczki ugotowane na parze.SMACZNEGO
Parowańce z jagodami
Parowce można tównież robić buste w środku wtedy idealnie pasują do gulaszu, sosu
Parowańce z jagodami
Śmietanę możemy zastąpić jogurtem o dowolnym smaku ( ja jak polewam jogurteem to biorę jagodowy)
Parowańce z jagodami
Lub też możemy posypać cukrem nasze parowce i też będą pyszne