Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Parówki na sposób holenderski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać z pieczywem i sałatą.

Parówki na sposób holenderski

Składniki:

Parówki na sposób holenderski

 

  • 1/2 kg cienkich parówek
  • 15 dag startego żółtego holenderskiego sera
  • 3 duże pomidory
  • 1/2 puszki zielonego groszku(konserwowego)
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Parówki na sposób holenderski
Obrane z osłonek parówki pokroić na kawałki (ok. 2 cm). Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek konserwowy. Wymieszać. Przełożyć do nasmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Żółtka i ketchup wymieszać z ziołami i przyprawami. Powstałym sosem polać przygotowaną wcześniej masę. Posypać startym żółtym serem. Zapiec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 25 min.)

Tagi:

sery ser