Parówki w cieście

Przekąski « poprzedni | następny »
Gosia - Przepis na: Parówki w cieście offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 12
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Parówki w cieście
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 24

Parówki w cieście jak na jabłecznik.....świetny smak, oryginalne danie....wspaniałe aby zaskoczyć gości na jakimś przyjęciu:)


trudność: średne
czas:

Parówki w cieście - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 125 g masłą
  • 1 żółtko, sól
  • Nadzienie:
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki katchupu
  • 8 cienkich parówek

Parówki w cieście - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto z dodatkiem pokrojonego na kawałki masła oraz z żółtkiem, szczyptą soli i 1 łyżką bardzo zimnej wody. Z ciasta uformować kulę, po czym włożyć ją na ok 1 godz. do lodówki. Po wyjęciu ciasto ponownie energicznie zagnieść i rozwałkować jak najcieniej na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkowane ciasto pokroić na 8 kawałków tak aby zawinąć w nie parówki. Połowę kawałka ciasta posmarować katchupem a z drugiej strony wykrojonego kawałka musztardą. Pozostawić wolny brzeg dookoła, tak aby spokojnie zespoić ze sobą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Parówki owinięte ciastem położyć koło siebie na natłuszczonej blasze. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok 25 min, aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać gorące. Jeśli wyjdzie ciasta więcej i nie chcemy robić wszystkich parówek możemy parówki tylko owinąć w ciasto i włożyć do zamrażarki. Można je przechowywać ok 3 mies.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Parówki w cieście (strona 1 z 2)  
Gość

gosc
gość

2008-09-03 21:29
cos watpliwy ten przepis, nie jestem amatorka w kuchni a kapletnie mi to ciasto nie wyszlo, rozwalalo sie i nie dalo sie zawinac w nigo parowki, po upieczeniu smakowalo wylacznie maka:/
Skomentuj
Oceń:
0
Borubar

Borubar
offline

2008-09-07 12:02
gosc napisał(a):

cos watpliwy ten przepis, nie jestem amatorka w kuchni a kapletnie mi to ciasto nie wyszlo, rozwalalo sie i nie dalo sie zawinac w nigo parowki, po upieczeniu smakowalo wylacznie maka:/


ja jadlem i oprocz tego ze ciasto bylo kruche, suche i troche muliste dalo sie przygotować a co najwazniejsze zjesc ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

xyz
gość

2009-01-11 13:53
ciasto super sie rozrabialo, ogolnie mialo fajna konsystencje, ale po upieczeniu nie dalo sie tego przełknac...smakowalo jak piasek ;/ sama maka...blehh
Skomentuj
Oceń:
0
Gosia

Gosia
offline

2009-01-25 13:18
Przed wsadzeniem do pieca trzeba natłuścić to ciasto w maśle(tłuszczu), wtedy nie jest takie suche
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

AGNIESZKA MAŁECASZ
gość

2009-02-05 17:42
NIE JADŁAM ALE NIEDŁUGO NAUCZYCIELE OSĄDZOM
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

MONIKA
gość

2009-02-05 17:43
AGNIESZKA MAŁECASZ napisał(a):

NIE JADŁAM ALE NIEDŁUGO NAUCZYCIELE OSĄDZOM

NO
Skomentuj
Oceń:
0
rinoa

rinoa
offline

2009-07-24 17:44
ja idę na skróty i kupuje gotowe ciasto. Nie jest drogie,a przynajmniej mam pewność że wyjdzie:)
Skomentuj
Oceń:
0
olciaky

olciaky
offline

2009-08-19 21:04
Oo mojemu bratu to by posmakowało:)!
Skomentuj
Oceń:
0
asia92

asia92
offline

2010-04-13 20:08
pysznie wyglądają, będę musiała spróbować;)
Skomentuj
Oceń:
0
kara_le

kara_le
offline

2010-04-24 16:54
bardzo mi się podoba :)
Skomentuj
Oceń:
0
Artemisa

Artemisa
offline

2010-05-11 12:49
A ja coś takiego robię ale w cieście do krokietów... w zwykłym naleśniku.. potem wkladam na 15min w 200stop. do piekarnika i opiekam...
Skomentuj
Oceń:
0
Artemisa

Artemisa
offline

2010-05-11 12:50
PS: jeszcze wkladam do środka trochę sera..mniam :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przekąski
Pizza z pomidorkami koktajlowymi Roladki drobiowe ze szparagami Kolorowa sałatka z suszonymi jabłkami
Paszteciki drożdżowe inaczej Krewetki z patelni Zapiekane pomidory z kurką i zacierkami
Babeczki gryczane z grzybami (krok po kroku) Domowe zapiekanki Aromatyczne suszone jabłka
Tarteletki z leśnymi grzybami Pasztet grzybowo-ryżowy dla wegetarian Cynamonowe suszone jabłka

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane