Gosia

Gosia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Parówki w cieście

  • 19
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 24

Parówki w cieście jak na jabłecznik.....świetny smak, oryginalne danie....wspaniałe aby zaskoczyć gości na jakimś przyjęciu:)

Parówki w cieście

Składniki:

Parówki w cieście

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 125 g masłą
  • 1 żółtko, sól

  • Nadzienie:
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki katchupu
  • 8 cienkich parówek

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście

Mąkę zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto z dodatkiem pokrojonego na kawałki masła oraz z żółtkiem, szczyptą soli i 1 łyżką bardzo zimnej wody. Z ciasta uformować kulę, po czym włożyć ją na ok 1 godz. do lodówki. Po wyjęciu ciasto ponownie energicznie zagnieść i rozwałkować jak najcieniej na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkowane ciasto pokroić na 8 kawałków tak aby zawinąć w nie parówki. Połowę kawałka ciasta posmarować katchupem a z drugiej strony wykrojonego kawałka musztardą. Pozostawić wolny brzeg dookoła, tak aby spokojnie zespoić ze sobą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Parówki owinięte ciastem położyć koło siebie na natłuszczonej blasze. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok 25 min, aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać gorące. Jeśli wyjdzie ciasta więcej i nie chcemy robić wszystkich parówek możemy parówki tylko owinąć w ciasto i włożyć do zamrażarki. Można je przechowywać ok 3 mies.

Redakcja poleca: