reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Parówki w cieście czyli małe co nieco

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lubimy fast foody ale lubię też wiedzieć co jem, dlatego robię je w domu

Parówki w cieście czyli małe co nieco

Składniki:

Parówki w cieście czyli małe co nieco

 

  • 5 cienkich parówek
  • Ciasto
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki chili (ostrożnie)
  • 1/2 szklanka kefiru
  • 1 łyżeczka cukru
  • jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście czyli małe co nieco
Obie mąki mieszamy z przyprawami. Kefir łączymy z majonezem ( jeżeli wolicie bardziej ostre można użyć musztardy) i jajkiem i dokładnie mieszamy. Stopniowo wsypujemy sypkie produkty. Odstawiamy ciasto na 15-20 minut. Ciasto musi być dość gęste. Parówki obieram z błonki i dziele na połówkę- każdą nabijam na patyczek do grilla. W wysokim, ale wąskim garnku rozgrzewamy olej. Parówki wkładamy najpierw do ciasta (dokładnie oblepiamy) i smażymy na złoty kolor