xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Parówki w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepiej smakują na ciepło, ale także sprawdzają się świetnie jako zimna przekąska. Szaleją za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli

Parówki w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówki w cieście francuskim

 

  • 5 dużych parówek lub 10 małych
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ser żółty w plastrach
  • ketchup
  • jajko

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście francuskim
Płat ciasta dzielę na 5 prostokątów. Każdy smaruję ketchupem, kładę plaster sera. Zawijam parówkę tak, aby ciasto było z każdej strony dobrze sklejone, (by ser nie wypłynął!) Gotowa ruloniki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Układam je w dość dużych odstępach. Roztrzepuję jajko, smaruję nim każdy z zawiniętych parówek. Piekę około 25-30 minut w 200 stopniach do chwili, aż wierzch pięknie zbrązowieje.
Parówki w cieście francuskim
Etap 1 Przyszykowuję wszystkie potrzebne składniki
Parówki w cieście francuskim
Etap 2 Dzielę płat ciasta na prostokąty
Parówki w cieście francuskim
Etap 3 Smaruję ketchupem, kładę ser i parówkę, po czym zawijam.
Parówki w cieście francuskim
Etap 4 Ruloniki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.