aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Parówki w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ostatnimi czasy bardzo często spotykałam przepis na parówki w cieście francuskim, więc w końcu postanowiłam je przygotować. Przekąska jest bardzo smaczna, zachęcam do spróbowania.

Parówki w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówki w cieście francuskim

 

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 9 cienkich parówek
  • 5 plastrów żółtego sera
  • ziarno sezamu
  • mleko

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście francuskim
Ciasto francuskie rozwijamy z rulonu i lekko rozwałkowujemy. Następnie kroimy je na 9 prostokątów. Na każdym układamy po pół plasterka żółtego sera. Na serze układamy po jednej parówce.

Całość dokładnie zwijamy lekko dociskając. Końce zawiniętego ciasta sklejamy, tak żeby ser ze środka nie wypłynął podczas pieczenia.

Zawinięte parówki w cieście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.

Blaszkę z parówkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 15-20 minut.

Gotowe, jeszcze ciepłe parówki podajemy z sosem czosnkowym lub keczupem. 
Parówki w cieście francuskim
Ciasto lekko rozwałkowujemy tniemy na 9 prostokątów. Na każdym układamy pół plasterka sera.
Parówki w cieście francuskim
Następnie na każdym prostokącie układamy po jednej parówce.
Parówki w cieście francuskim
Całość dokładnie zwijamy w rulon i lekko sklejamy brzegi ciasta.
Parówki w cieście francuskim
Rulony smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez 15-20 minut.