nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Parówki w cieście francuskim z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie do przygotowania przekąski na słono świetne w ramach sycącej przegryzki, takie francuskie pakieciki można także z powodzeniem zabrać ze sobą na wynos do pracy, czy w podróż.

Parówki w cieście francuskim z sezamem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Parówki w cieście francuskim z sezamem

 

  • 2 opakowania, arkusze ciasta francuskiego (każde opakowanie po 275g)
  • 6 długich parówek
  • sos pomidorowy do spaghetti
  • sezam
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście francuskim z sezamem
Rozwinąć arkusze ciasta francuskiego. Ja miałam dość długie parówki, więc przekroiłam je na pół. Z ciasta francuskiego wycinać po dwa równe prostokąty i jeden z każdej pary wyciętych kawałków smarować pomidorowym sosem do spaghetti (ja użyłam gotowego sosu, ale można zastąpić go samodzielnie przygotowanym sosem lub po prostu ketchupem). Na wycięty kawałek cista francuskiego posmarowany pomidorowym sosem kłaść przeciętą na pół parówkę. Ułożoną parówkę przykrywać drugim wyciętym prostokątem z ciasta francuskiego. Zlepiać brzegi widelcem złączając tym samym oba wycięte kawałki ciasta francuskiego nadziane parówką. Zalepione, schowane w cieście francuskim parówki, prostokątne pakieciki z parówką smarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypywać ziarnami sezamu. Postępować tak samo przy robieniu kolejnych pakiecików z parówką. Gotowe, ale surowe jeszcze parówki schowane w cieście francuskim przełożyć na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Zlepione i nadziane słone pakieciki z ciasta francuskiego wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i piec je przez około 20 - 25 minut.
Parówki w cieście francuskim z sezamem
Jeden z dwóch wyciętych prostokątów z ciasta francuskiego posmarowany sosem pomidorowym z ułożoną parówką czyli pakieciki przez złączeniem
Parówki w cieście francuskim z sezamem
Zlepione pakieciki z ciasta francuskiego nadziane parówką posmarowane jajkiem i obsypane sezamem
Parówki w cieście francuskim z sezamem
Gotowe surowe jeszcze pakieciki z parówką ułożone na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia przed wstawieniem do piekarnika