p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Parówki w panierce z ziaren na cukini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cukinia obrodziła w ogródku, więc zapraszam na nowe danie

Parówki w panierce z ziaren na cukini Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówki w panierce z ziaren na cukini

 

  • 8 plastrów cukini
  • 1 parówka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • przyprawa na grill pikantna
  • 2 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Parówki w panierce z ziaren na cukini
Plastry cukini posypać przyprawą pikantną na grill i skropić 1 łyżką oliwy z oliwek. 2 łyżki mieszanki ziaren zmielić i wymieszać je w misce z 1 łyżką bułki tartej. Parówkę pokroić w ok. 1 cm plasterki. Jajko wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, maczać w nim plasterki parówki, a następnie obtaczać je dokładnie w mieszance ziaren i bułki tartej. Rozgrzać patelnię grillową, poukładać na niej cukinię i grillować z obu stron aż odcisnąć się na niej paski od grilla. Wyłożyć je na talerzu, w środku pozostawiając puste miejsce. Wlać na patelnie drugą łyżkę oliwy, kłaść na patelni panierowane plasterki parówki, grillować na złoto z obu stron, wyłożyć na cukini, udekorować ćwiartkami pomidora i piórkami z pomarańczowej papryczki
Parówki w panierce z ziaren na cukini
2 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, sezamu i siemienia zmielić
Parówki w panierce z ziaren na cukini
Moczone w mieszance jajka i mleka plasterki parówek panierować
Parówki w panierce z ziaren na cukini
Rozgrzać patelnię grillową, poukładać na niej cukinię i grillować z obu stron
Parówki w panierce z ziaren na cukini
kłaść na patelni panierowane plasterki parówki, grillować na złoto z obu stron,