Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Parówki w pikantnym cieście.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jak z zwykłej parówki zrobić świetną przekąskę.

Parówki w pikantnym cieście. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówki w pikantnym cieście.

 

  • 5 cienkich parówek
  • 10 wykałaczek
  • jajko
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki mąki + łyżka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • olej do smażenia
  • papierowe ręczniki
  • woda

 

Sposób przygotowania:

Parówki w pikantnym cieście.
Mleko, mąkę, jajko i przyprawy mieszamy razem i odstawiamy na bok. Parówki obieramy z osłon, kroimy na pół. W garnku gotujemy litr wody i wrzucamy do niego parówki. Ale nie gotujemy tylko niech lekko mrugają. Chodzi o to aby usunąć z parówek tłuszcz. Po 10 minutach wyciągamy parówki, osuszamy i nabijamy na wykałaczki. Następnie maczamy w cieście, nadmiar otrząsamy i smażymy w głębokim oleju na rumiano.
Parówki w pikantnym cieście.
Parówki, obieramy z osłon i kroimy na pół.
Parówki w pikantnym cieście.
To jest dość pikantna wersja, ale kto woli łagodniejsze potrawy może dać mniej cayenne.
Parówki w pikantnym cieście.
Paróweczki delikatnie traktujemy wrzątkiem, aby nam się nie zdeformowały.
Parówki w pikantnym cieście.
Nabite na wykałaczki parówki smażymy na rozgrzanym oleju.

Tagi:

jajko jajka