Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 700]

Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 270
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Choć przepis jest troszkę pracochłonny - efekt wszystko wynagrodzi. Tak przygotowane kiełbaski świetnie smakują na zimno - jak i po ostygnięciu.

Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym

Składniki:

Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym

Masa ziemniaczana:

Dodatkowo:

  • 10 parówek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym

Ciasto:

Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.

Ziemniaki (poprzedniego dnia) ugotować w mundurkach, a następnie obrać ze skórki i przekręcić przez maszynkę.

Kolejno należy zagotować wodę - z masłem i solą.

Garnek odstawić z ognia i ciągle mieszając - wsypywać mąkę.

Całość z powrotem postawić na małym palniku.

Ciasto energicznie mieszać do momentu, aż zacznie gęstnieć i odstawać od naczynia.

Masę ponownie zdjąć z ognia i stopniowo połączyć z jajkami.

Na samym końcu porządnie wmieszać ziemniaki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Formowanie:

Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym
Oblepiona parówka powinna zachować swój kształt.

Każdą parówkę pokroić na 3 części i dokładnie oblepić za pomocą ciasta.

Smażenie:

Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym
Kiełbaski powinny posiadać rumiany kolor.

Parówki należy smażyć na mocno rozgrzanym oleju - z każdej strony.

Podanie:

Parówki z szynki w cieście ptysiowo- ziemniaczanym
Parowki smaczne są nawet w wersji solo - bez dodatków.

Parówki po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Idealnie komponują się z surówką lub ulubionym sosem - na zimno lub na gorąco.

Tagi:

danie