Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Parpadelle ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Znakomite, expresowe włoskie danie. Bardzo aromatyczne. Dla miłośników makaronów i szpinaku.

Parpadelle ze szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Parpadelle ze szpinakiem

 

  • 1 opakowanie makaronu włoskiego parpadelle
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku siekanego
  • 4 łyzki kwaśnej śmietany
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 zabki czosnku
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Parpadelle ze szpinakiem
Makaron gotujemy tak jak podano na opakowaniu. Czosnek obieramy z łupinek, siekamy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwe, dodajemy czosnek i mieszając smażymy około 3 minutki. Dodajemy rozmrożony szpinak. Smażyny kilka minut dokładnie mieszając. Do szpinaku dodajemy smietanę oraz kostkę rosołową. Podgrzewamy mieszając ciągle do rozpuszczenia sie kostki i połaczenia składników. Makaron przekładamy do garczka , dodajemy sos szpinakowy i delikatnie mieszamy az cały makaron będzie otoczony sosem.
Parpadelle ze szpinakiem
Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu
Parpadelle ze szpinakiem
zosnek podsmażamy, dodajemy szpinak,śmietanę i kostkę
Parpadelle ze szpinakiem
Dokładnie mieszamy aż powstanie ładny sos