Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Paruchy / kluski na parze

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne paruchy z gęstym kremowym gulaszem.

Paruchy / kluski na parze

Składniki:

Paruchy / kluski na parze

 

 

Sposób przygotowania:

Paruchy / kluski na parze
Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy cukier ... 3 łyżki mąki i ciepłe , ale nie gorące mleko. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe! miejsce na ok. 20 - 25 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wlewamy wyrośnięte drożdże i ostudzone masło. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Robimy kulę , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz. Wyrośnięte dzielimy na bułeczki ( wyjdzie ok. 13-15 szt ). Układamy na ściereczce i ponownie odstawiamy - tym razem na ok. 30 minut. Do dużego garnka nalewamy wodę. Na wierzch kładziemy ściereczkę / pieluchę i mocujemy sznurkiem ( mocną gumką ) - tak by materiał nie dotykał wody! Gotujemy wodę i układamy po 3-4 bułeczki. Przykrywamy miską i pozostawiamy ok. 10 - 12 minut Przekładamy delikatnie na talerz. Polewamy gorącym sosem!