SUPERPRZEPIS

Parzybroda - danie jednogarnkowe

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Parzybroda - danie jednogarnkowe

Parzybroda nie jest ostra, no chyba że tak ja doprawicie, a nazwa zawdzięcza gorącej kapuście poszatkowanej na długie i cienkie paseczki, które zwisały z łyżki czy widelca i parzyły brodę.

Składniki:

Parzybroda - danie jednogarnkowe

 

  • 1 kg kapusty białej lub włoskiej

 

 

  • 0,5 kg kiełbasy cygańskiej lub innej dobrze wędzonej i raczej tłustej

 

  • 1 większa cebula

 

  • 150 g marchewki

 

  • mała pietruszka

 

  • kawałek selera

 

 

  • kila suszonych grzybków

 

 

 

  • 0,5 łyżeczki nasion kopru

 

  • sól i pieprz do smaku

 

 

  • 2-3 łyżki smalcu gęsiego

Sposób przygotowania:

Parzybroda - danie jednogarnkowe

przygotowanie

Parzybroda - danie jednogarnkowe
kapustę najlepiej poszatkować na szatkownicy do warzyw

Grzyby zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy.

Kapustę najlepiej poszatkować na mandolinie lub szatkownicy do kapusty.

Cebulę, pietruszkę i seler kroimy w drobną, a ziemniaki w większą kostkę.

Marchewkę w centymetrowe talarki, a kiełbasę w 1 cm pół talarki.

smażenie

Parzybroda - danie jednogarnkowe
warzywa również przesmażamy- są smaczniejsze

W garnku dość mocno przesmażamy na rozgrzanym smalcu kiełbasę- gotową przekładamy na talerz.

Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulkę, potem dodajemy resztę warzyw ( oprócz pomidorów i czosnku) i smażymy razem jeszcze chwilkę.

duszenie

Parzybroda - danie jednogarnkowe
czosnek dodajemy dopiero pod pod koniec duszenia

Wlewamy około 1l wody,dodajemy przyprawy, grzyby i dusimy całość około 30 minut

W tym czasie parzymy pomidory , ściągamy skórkę, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.

Po upływie 30 minut dodajemy kiełbasę, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Jeżeli trzeba to jeszcze doprawiamy solą i pieprzem i dusimy 10 minut.

Parzybrodę można przygotować wcześniej, potrawy z kapustą lubią się "przegryźć:)