Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pascha

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Paschę należy przyrządzać co najmniej na 2 dni wcześniej gdyż powinna być dobrze

Pascha

Składniki:

Pascha

 

  • 3 l mleka
  • 3 szkl kwaśnej śmietany
  • 9 żółtek
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 szkl stopionego masła
  • 1 laska wanilii
  • otarta skórka z cytryny
  • bakalie: rodzynki, smażona skórka pomarańczowa, migdały lub orzechy marmoladki lub galaretka wieloowocowa

Sposób przygotowania:

Pascha
Paschę należy przyżądzać conajmniej na 2 dni wcześniej gdyż powinna być dobrze zamrożona. Zagotować mleko z przeciętą wzdłuż laską wanilii. Żółtka rozmieszać ze śmietaną, wlać do wrzącego mleka i an bardzo słabym ogniu gotować 3-4 minuty. Odstawić z ognia do ostygnięcia, po czym wlać do woreczka i pozostawić aby masa ociekła. Następnie włożyć woreczek pod deskę, mocno obciążyć i pozostawić do następnego dnia aby zupełnie ociekła serwatka. Nazajutrz serek włożyć do donicy, dodać roztopione masło, cukier puder, startą skórkę z cytryny i wszystkie składniki dobrze rozetrzeć. Na końcu dodać bakalie. Migdały obrać z łupinek, kładąc przedtem na 10 minut do wrzącej wody, pokrajać na paseczki, galaretkę pokrajać w kostkę. Przygotowaną masę wyłożyć na zwilżoną wodą i wysmarowaną masłem serwetę, an której uprzednio można ułożyć ozdobni bakalie. Brzego serwety mocno związać. Uformowaną w ten sposób kulę włożyć do miski i włożyc do lodówki. Bardzo dobrze oziębić. Wyjąć z serwety bezpośrednio przed podaniem.

Tagi:

bakalie pascha