misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Pascha wielkanocna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosta w wykonaniu pascha podczas Świąt Wielkanocnych będzie zdobiła stół oraz będzie smacznym deserem dla rodziny i znajomych...

Pascha wielkanocna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pascha wielkanocna

 

  • 500 g białego sera z wiaderka
  • 250 g masła
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g migdałów obranych i posiekanych
  • 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę

 

  • 50 g smażonej skórki pomarańczowej
  • 50 g wiśni suszonych (rodzynek)
  • 50 g moreli suszonych pokrojonych

 

  • Do dekoracji:
  • 4-5 sztuk moreli suszonych

 

Sposób przygotowania:

Pascha wielkanocna
Żółtka przecieramy przez sitko lub przeciskamy wyciskaczem do czosnku. Masło z cukrem ucieramy do białości, dodajemy ser i żółtka przetarte oraz cukier waniliowy. Cały czas masę ucieramy. Do utartej masy wsypujemy posiekane migdały, pokrojoną czekoladę, skórkę pomarańczową, wiśnie suszone lub rodzynki i pokrojone morele. Całość mieszamy. Masę nakładamy na złożoną gazę w miseczce (ja robię to w foremce) mocno uciskając i mocno ściskając brzegi. Wstawiamy tak przygotowaną paschę do lodówki na całą noc. Następnie odwijamy z gazy, wykładamy na talerz, ozdabiamy suszonymi morelami i podajemy na stół mocno schłodzoną. SMACZNEGO!
Pascha wielkanocna
Do utartego masla z cukrem dodajemy stopniowo ser oraz żółtka...
Pascha wielkanocna
Do masy serowej dodajemy bakalie pokrojone, całość mieszamy...
Pascha wielkanocna
Gotową masę przekładamy do foremki lub miski wyłożonej gazą, mocno uciskamy...
Pascha wielkanocna
schłodzoną paschę przekładamy na paterę zdejmując gazę...