domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Pascha z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pascha z białą czekoladą, pachnąca wanilią w innej odsłonie, bo wyglądająca jak urocze kurczaczki. Zachęci nawet niejadków do wypróbowania

Pascha z białą czekoladą

Składniki:

Pascha z białą czekoladą

 

  • 0,5 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego,

 

 

  • 3 żółtka,

 

  • 2 łyżki cukru;

 

 

 

  • 100 g namoczonych rodzynek;

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

 

  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Pascha z białą czekoladą
Żółtka, wanilię, cukier i śmietankę krótko zmiksować w metalowej misce. Miskę ułożyć nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać w tzw. kąpieli wodnej. Średnica miski musi być większa od średnicy garnka, tak, żeby para się nie wydobywała, a dno miski nie dotykało lustra wody.Ubijać w kąpieli wodnej do zgęstnienia masy. Następnie dodawać naprzemiennie masło i twaróg, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać rodzynki i roztopioną białą czekoladę, wymieszać. Masę przełożyć do durszlaka wyłożonego gazą, którą owinąć całą masę. Durszlak ustawić na miską, masę docisnąć, zostawić na noc w lodówce. Po zastygnięciu formować małe kulki, które należy obtaczać w polewie z białej czekolady i śmietanki oraz w barwionych na żółto wiórkach kokosowych. Nosek zrobić z migdałów, oczy z draży czekoladowych.