dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pasiasty sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sernikowa zebra, bardzo smaczna i nie taka trudna w sporządzeniu. Moja rodzina przepada za tym ciastem.

Pasiasty sernik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasiasty sernik

 

 

Sposób przygotowania:

Pasiasty sernik
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniową dodajemy twaróg i dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło oraz wsypujemy proszki budyniowe. Dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy ubitą z dodatkiem soli pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką i kakao i dokładnie mieszamy, a do drugiej części dodajemy roztopioną czekoladę białą i mąkę ziemniaczaną. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki. Następnie wlewamy na środku dwie łyżki ciemnego ciasta, a na to dwie łyżki białego. Wykonujemy te czynność do wyczerpania ciasta. Ciasto lekko potrząsamy aby wierzch ciasta dobrze się wyrównał. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego!
Pasiasty sernik
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Pasiasty sernik
Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek.
Pasiasty sernik
Ciasto dzielimy na dwie części i dodajemy roztopione czekolady.
Pasiasty sernik
Ciasto na przemiennie wylewamy do tortownicy.