MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Pasta al tonno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty przepis ze studenckich czasów, po który warto sięgnąć, gdy nie mamy czasu i pomysłu na szybką kolację

Pasta al tonno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta al tonno

 

  • Składniki na 2 porcje
  • 350 gram makaronu (około 2/3 tradycyjnego opakowania 500 gram)
  • pół średniej cebulki
  • puszka tuńczyka
  • filiżanka przecieru pomidorowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • kawałek sera żółtego

Sposób przygotowania:

Pasta al tonno
Makaron (ja najbardziej lubię razowy, który ma bardziej zdecydowany smak i jest zdrowszy) wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem szczypty soli. Gotujemy al dente i odcedzamy, po czym przelewamy krótko zimną wodą, aby się nie skleił. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni z łyżką oliwy. Kiedy cebulka jest już gotowa dodajemy filiżankę przecieru pomidorowego i krótko zagotowujemy. Puszke tuńczyka otwieramy i odlewany sos własny. Tuńczyka mieszamy z sosem pomidorowym na patelni. Dodajemy łyżeczkę musztardy i łyżkę majonezu. Wszystkie składniki mieszamy po czym dorzucamy ugotowany al dente makaron. Wszystko mieszamy raz jeszcze i przekładamy na półmiski. Makaron posypujemy startym na tarce o drobnych oczkach ulubionym serem żółtym.
Pasta al tonno
Makaron gotujemy al dente ze szczyptą soli
Pasta al tonno
Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na oliwie
Pasta al tonno
Do cebulki dodajemy filiżankę przecieru pomidorowego
Pasta al tonno
Do sosu ppomidorowego dodajemy odsączonego tuńczyka z puszki