Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Pasta cieciorkowo-paprykowa z pazurem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna pasta z cieciorki z ostrą papryczką. O pięknym kolorze i charakternym smaku. Jest to moja wariacja na temat humusu, który nieodłącznie kojarzy mi się z Nigellą Lawson.

Pasta cieciorkowo-paprykowa z pazurem

Składniki:

Pasta cieciorkowo-paprykowa z pazurem

 

  • puszka cieciorki - 400g
  • 1 dość duża ostr papryczka pepperoni nadziewana serem z oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 garście uprażonych orzeszków nerkowca
  • kilka łyżek oleju spod papryczek pepperoni
  • ok. 50 g grillowanej papryki z oleju

 

Sposób przygotowania:

Pasta cieciorkowo-paprykowa z pazurem
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Olej dodajemy stopniowo, kontrolując gęstość pasty. Zblendowaną pastę przekładamy do miseczki. Skrapiamy olejem spod papryczek pepperoni. Podajemy z pełnoziarnistym chlebem lub warzywami. Smacznego! Polecam również humus zaprezentowany przez Nigellę w książce "Nigella ekspresowo" z dodatkiem czerwonej papryki, twarożku Filadelfia i soku z limonki.