anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Pasta do chleba z ciecierzycy i pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Natka pietruszki zawiera dużo żelaza, witaminy C i E, beta-karotenu oraz sporo składników mineralnych. Łącząc ją z ciecierzycą uzyskujemy wartościową i bardzo zdrową pastę śniadaniową, którą warto rozsmarować na kromce domowego chleba na zakwasie.

Pasta do chleba z ciecierzycy i pietruszki

Składniki:

Pasta do chleba z ciecierzycy i pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Pasta do chleba z ciecierzycy i pietruszki
Ziarna ciecierzycy dokładnie opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować ciecierzycę do miękkości.

Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą ciecierzycę zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać czosnek, opłukaną i osuszoną natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.

Całość zmiksować na jednolitą pastę. Jeśli to konieczne, to dodać więcej oliwy i jeszcze raz doprawić do smaku i ponownie zmiksować.

Pastę przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić, aby smaki się wymieszały.

*Pastę można przygotować używając ciecierzycy z puszki