Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Pasta do pieczywa z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pasta z dyni to moja dzisiejsza propozycja na smaczne jesienne śniadanie. W takie pochmurne, chłodne dni najlepiej przygotować troszkę słońca na talerzu :-) Polecam gdyż pasta jest przepyszna.

Pasta do pieczywa z dyni

Składniki:

Pasta do pieczywa z dyni

 

  • 40 dag dyni
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pieprz
  • sól
  • pestki dyni

 

Sposób przygotowania:

Pasta do pieczywa z dyni
Dynię pokroić w plastry, wyłożyć do blaszki do pieczenia i piec w temp. 180st przez 20 min. Gdy dynia będzie miękka, wyjąć ją z piekarnika, pozostawić do wystudzenia, a następnie zblenderować na puree. Cebulę obrać, drobno posiekać, a następnie zeszklić na oliwie. Natkę pietruszki również drobno posiekać. Do puree z dyni, dodać wystudzoną cebulkę, natkę pietruszki posiekaną, musztardę, majonez oraz doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Na koniec dodać również prażone pestki z dyni i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową pastę podawać pieczywem.