SUPERPRZEPIS

Pasta fasolowa ze słonecznikiem

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Pasta fasolowa ze słonecznikiem Więcej zdjęć (4)

Mocno pikantna pasta do chleba z fasoli. Prażony słonecznik sprawia, że pasta na ciekawą fakturę i znakomicie smakuje. Danie wegańskie.

Składniki:

Pasta fasolowa ze słonecznikiem

 

  • fasola sucha - ¾ szt.
  • cebula czerwona - 3 szt.
  • chili – ½ szt.
  • słonecznik – ½ szk.
  • czosnek – 5 ząbków
  • oliwa - 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek - 3 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Pasta fasolowa ze słonecznikiem
Bardzo starannie umytą fasolę zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc. Następnego dnia zagotowuję fasolę w garnku bez przykrycia, odlewam wodę, a fasolę zalewam świeżą, gorącą wodą. Tym razem gotuję fasolę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka. Ziarna słonecznika lekko podprażam na rozgrzanej suchej patelni, cały czas mieszając. Obrane i umyte cebule drobno kroję i smażę na rozgrzanej oliwie, pod koniec smażenia dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Gdy cebula jest usmażona na złoty kolor dodaję sól, pieprz, majeranek i dokładnie mieszam. Ugotowaną i lekko przestudzoną fasolę rozdrabniam w malakserze. Następnie dokładnie mieszam z cebulą i wszystko jeszcze przez chwilę smażę cały czas mieszając. Zdejmuję z ognia, dodaję wcześniej uprażony słonecznik i jeśli to konieczne jeszcze raz doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Pasta fasolowa ze słonecznikiem
Moczoną przez noc fasolę gotuję do miękkości, może się rozgotować.
Pasta fasolowa ze słonecznikiem
Wszystkie składniki pasty bardzo dokładnie wymieszać.
Pasta fasolowa ze słonecznikiem
. Prażony słonecznik sprawia, że pasta na ciekawą fakturę i znakomicie smakuje.