Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Pasta jajeczna do kanapek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetny dodatek do chleba. Pasta z twarogu z jajkami. Może być z majonezem lub, jak w mojej wersji, z musztardą.

Pasta jajeczna do kanapek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasta jajeczna do kanapek

 

  • ok. 15 - 20 dag twarogu (wykorzystałem własnej produkcji)
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 1 korniszon (własnej produkcji)
  • ew. kilka kurek w occie (remanent w lodówce)
  • kilka filecików achovis
  • dwie łyżeczki kaparów
  • sól, pieprz - do smaku
  • duża łyżka musztardy
  • łyżka gęstego jogurtu

Sposób przygotowania:

Pasta jajeczna do kanapek
Wszystkie składniki posiekaj w drobną kostkę i wymieszaj z twarogiem. Możesz dodać majonezu, lecz ja zastosowałem musztardę i jogurt - wersja trochę bardziej light. Wymieszaj składniki dokładnie widelcem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Można dodać łyżkę masła - pasta będzie kompletna do pieczywa, ale nie jest to konieczne. Pasta nadaje się również jako dodatek do słonych przekąsek - np. krakersów lub ptysiów.
Pasta jajeczna do kanapek
Podstawowe składniki pasty - jajka, twaróg i korniszon.
Pasta jajeczna do kanapek
Składniki dodatkowe, aczkolwiek nadające smak!