madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pasta jajeczna z ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasta na bazie jajek, można np. wykorzystać nie zjedzone z Wielkanocnego stołu, z dodatkiem sera riccota który nadaje jej puszystą konsystencję.

Pasta jajeczna z ricottą

Składniki:

Pasta jajeczna z ricottą

 

  • 6 jaj
  • 250 g sera ricotta
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Pasta jajeczna z ricottą

ETAP 1:

Pasta jajeczna z ricottą
Ugotowane jajka studzimy zalewając zimną wodą

Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli dzięki czemu łatwiej obierzemy skorupkę. Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy zalewając zimną wodą. Obieramy ze skorupek.

ETAP 2:

Pasta jajeczna z ricottą
Jajka miksujemy na masę o gładkiej konsystencji

Obrane jajka miksujemy na masę o gładkiej konsystencji.

ETAP 3:

Pasta jajeczna z ricottą
Do jaj dodajemy ser i majonez i miksujemy

Do zmiksowanych jaj dodajemy ser i majonez i razem miksujemy

ETAP 4:

Pasta jajeczna z ricottą
Do masy dodajemy posiekany szczypiorek i przyprawy

Do masy dodajemy drobno posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem