Habibi & Cats

Habibi & Cats

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 203]

Pasta jajeczna z rzeżuchą i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekka pasta jajeczna z młodym koperkiem i rzeżuchą, która może być podana jako dodatek do pieczywa, ale też jako wypełnienie faszerowanych jajek czy roladek z wędzonej szynki.

Pasta jajeczna z rzeżuchą i koperkiem

Składniki:

Pasta jajeczna z rzeżuchą i koperkiem

 

  • jaja na twardo 5-6 szt.
  • koperek mały pęczek
  • rzeżucha do smaku
  • majonez 2-3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasta jajeczna z rzeżuchą i koperkiem
Jajka ugotować na twardo pilnując czasu, aby ich nie przegotować - powstaje wówczas ciemna obwódka, jajko nabiera ostrego smaku i zapachu i staje się ciężkostrawne.

Ugotowane jajka ostudzić w zimnej wodzie, osuszyć obrać ze skorupek i utrzeć na tarce warzywnej z dużymi oczkami.

Koperek i rzeżuchę drobniutko posiekać i dodać do jajek. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu.

Połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać.