MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 274]

Pasta jajeczna z soczewicą, chrzanem i kiszonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pomysł na pyszną i sycącą pastę do chleba. Polecam zrobić nie tylko na śniadanie w domu, ale też zabrać w pudełku do pracy.

Pasta jajeczna z soczewicą, chrzanem i kiszonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasta jajeczna z soczewicą, chrzanem i kiszonym

 

  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 5 łyżek ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka chrzanu śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pasta jajeczna z soczewicą, chrzanem i kiszonym
Jajka kroimy w kostkę dosyć drobno, dodajemy ugotowaną soczewicę, ogórek kiszony starty na drobnych oczkach tarki i chrzan.

Całość mieszamy lekko jeszcze rozgniatając widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym).

Podczas gotowania soczewicy do wody dodaję pieprz, szałwię, sól i odrobinę masła - jest smaczniejsza. 
Pasta jajeczna z soczewicą, chrzanem i kiszonym
Jajka kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski
Pasta jajeczna z soczewicą, chrzanem i kiszonym
Dodajemy starty na drobnych oczkach ogórek kiszony
Pasta jajeczna z soczewicą, chrzanem i kiszonym
Do miski dorzucamy ugotowaną soczewicę zieloną
Pasta jajeczna z soczewicą, chrzanem i kiszonym
Dodajemy chrzan, rozgniatamy i przyprawiamy do smaku