pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Pasta warzywno - jajeczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasta kanapkowa z warzyw gotowanych do wielkanocnej zupy i jajek - niekoniecznie święconych. Szkoda mi było wyrzucić warzywa, użytych jedynie do wywaru na żurek. W lodówce zauważyłam nadmiar ugotowanych jajek. Postanowiłam z niczego zrobić coś.

Pasta warzywno - jajeczna

Składniki:

Pasta warzywno - jajeczna

Pasta

  • 3 marchewki
  • 0,5 dużego selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
  • chrzan
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pasta warzywno - jajeczna
Warzywa - marchew, seler, pietruszkę wyjmujemy z wody. Do żurku nie będą potrzebne a świetnie nadadzą się do zrobienia wielkanocnej pasty. To samo dotyczy jajek pozostałych ze święconki.

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy łyżkę majonezu i blendujemy. dodajemy jajka pokrojone na ćwiartki i jeśli trzeba to dodajemy jeszcze majonez, można zastąpić go jogurtem.

Doprawiamy solą, pieprzem, chrzanem. Blendujemy do momentu powstania gładkiej masy. Podajemy na stół posypaną kiełkami.