kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pasta z ciecierzycy z koperkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zdrowa, wegetariańska propozycja na pyszna pastę do pieczywa. Bogata w białko zawarte w ciecierzycy pasta będzie świetna propozycja dla sportowców i wegetarian.

Pasta z ciecierzycy z koperkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasta z ciecierzycy z koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Pasta z ciecierzycy z koperkiem
Wieczór wcześniej ciecierzycę zalać zimną wodą. Zostawić na noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować przez około 40 minut do czasu, kiedy ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach. W czasie kiedy ciecierzyca się gotuje, siekamy cebulkę w kostkę i szklimy na oliwie. Ugotowaną cieciorkę odcedzić, dodać posiekany koperek, cebulkę, roztarty czosnek i oliwę. Wszystko zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i gałka muszkatołową. Serwować jako pastę do pieczywa i tostów. 
Pasta z ciecierzycy z koperkiem
Wieczór wcześniej ciecierzycę zalać zimną wodą. Zostawić na noc.
Pasta z ciecierzycy z koperkiem
W czasie kiedy ciecierzyca się gotuje, siekamy cebulkę w kostkę i szklimy na oliwie.
Pasta z ciecierzycy z koperkiem
Ugotowaną cieciorkę odcedzić, dodać posiekany koperek, cebulkę, roztarty czosnek i oliwę. Wszystko zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i gałka muszkatołową. Serwować jako pastę do pieczywa i tostów.