wroneczka

wroneczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Pasta z fasoli do kanapek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Fasolowa pasta do smarowania pieczywa w smaku przypomina smalczyk ale jakże dietetyczny, doskonały dla osób z nadciśnieniem tętniczym

Pasta z fasoli do kanapek

Składniki:

Pasta z fasoli do kanapek

 

  • pół szklanki suchej fasoli jaś
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

Pasta z fasoli do kanapek
Fasole namoczyć wieczorem w dwóch szklankach zimnej wody. Następnego dnia fasolę odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wodą ( by przykryć całość) i gotować do miękkości.Po ugotowaniu odcedzić fasolę, przestudzić. Następnie fasolę zmiksować blenderem bądź przecisnąć przez praskę. Czosnek drobno posiekać dodać do fasoli. Dodać olej, pietruszkę , doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Przygotowaną pastą można smarować pieczywo ( chleb, bułki) na wierzch posypać ziarnami słonecznika.