Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pasta z łososia i jajek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pasta sprawdzi się jako codzienne, a także świąteczne śniadanie. Jeszcze lepiej smakuje dnia następnego, gdy smaki się przegryzą, polecam ze świeżym pieczywem.

Pasta z łososia i jajek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasta z łososia i jajek

 

  • 400g łososia ze skórą,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2-2,5 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • MARYNATA:
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1,5 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżka octu ryżowego,

 

Sposób przygotowania:

Pasta z łososia i jajek
Łososia myjemy, osuszamy. W małej miseczce mieszamy sos sojowy, miód i ocet. Łososia polewamy przygotowaną marynatą i układamy w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Pieczemy go około 15-20 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu studzimy go, oddzielamy mięso od skóry i rozdrabniamy je widelcem. Jajka gotujemy na twardo i drobno siekamy. Do miski wkładamy łososia, jajka, dodajemy szczypiorek, majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy aż do połączenie składników. Pastę podajemy z pieczywem. Życzę smacznego :-)
Pasta z łososia i jajek
Jajka gotujemy na twardo i siekamy w kostkę.
Pasta z łososia i jajek
Po upieczeniu studzimy go, oddzielamy mięso od skóry i rozdrabniamy je widelcem.
Pasta z łososia i jajek
o miski wkładamy łososia, jajka, dodajemy szczypiorek, majonez i przyprawy. Dokładnie mieszamy.